Vissza a főoldalra

ÍZEK BLOGJA

Jó blogból is megárt a sok... Ez nem egy újabb gasztroblog, vagy recepttár, mégcsak nem is életmód tanácsadás; hanem egy kis szubjektív kalandozás az ízek birodalmában.

Ide írhatsz nekünk:

Címkék

90 napos diéta (1) aioli (2) ajándék (1) ajándékötlet (9) alkoholmentes forralt bor (1) alma (1) almából (1) almapektin (3) amerikai palacsinta (1) bacon (2) balzsamecet (3) balzsamecetkrém (1) befőzés (1) belga édesség (1) bemutatkozó (1) bifidusz (1) bodzás (1) bor (1) borecet (6) borlekvár (1) brownie (1) bundás (1) bundás alma (1) bundázott zöldség (1) cake pop (1) camembert (1) cékla (1) cheesecake (1) chili (3) chilis csokimousse (1) chutney (5) cipós leves (1) corn dog (1) császármorzsa (1) csatni (6) cseresznyés pite (1) csicseriborsó (1) csirkeszárny (1) csőben sült (1) csoki (1) csokis (1) csoki házilag (1) csokoládépasztilla (1) csöröge (1) csúsztatott palacsinta (1) cukorbetegeknek (1) desszert (1) dinnyesüti (1) diós kávétorta (1) dip (1) dzsem (1) ebéd és vacsi (1) édesítők (1) egészség (6) egytálétel (3) élőflórás (1) eper (2) eperlekvár (1) eperszörp (1) eritriol (1) étel színe (1) étrend kiegészítők (1) fagyi (1) fagylalt (1) fahéjas-mézes almadzsem (1) fánk (6) fánk eredete (1) farsang (5) farsangi fánk (1) fasírt (1) feltét (1) ferdinánd tekercs (1) foci (1) fogyókúra (2) fokhagymakrémeves (1) föld napja (1) forró csoki (1) francia konyha (2) fűszer (2) gazpacho (1) gomba (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) gratinírozás (1) gyerekeknek (4) gyereknapra (1) gyógyír (1) gyömbéres chilis (1) gyors (3) gyümölcsleves (1) gyümölcsrízs (1) gyümölcsturmix (1) hagymalekvár (2) hal (1) hamburger (1) házi (1) házi túró (1) házi zsemle (1) hidegen sajtolt olaj (1) hortobágyi palacsinta (1) hot dog (1) hummusz (1) húsmentes hétfő (21) húsvét (3) húsvéti maradék (1) IFE (1) ínyenc (3) ital (1) izekblogja (1) ízek blogja (1) joghurt (1) joghurt házilag (1) juharszirup (1) kakaós csiga (1) kapros túrós lepény (1) karácsony (7) kávétorta (1) kefíres lángos (1) kéksajtmártás (1) kelbimbó (3) kelbimbósaláta (1) kelfasírt (1) kelkáposzta (1) kenyérlángos (1) ketchup (1) kezdetek (1) kisdinnye (1) köret (2) környezetvédelem (1) kovászos uborka (1) krémleves (1) krémsajt (1) krumpli (1) kubu (1) kukoricacsíra-olaj (3) kukoricacsíraolaj (2) kurkuma (1) lángos (1) lekvár (13) lekvárfőzés (2) levendula (1) levendulalekvár (1) levendulavirág (1) levendulazselé (1) leves (1) lilahagyma lekvár (1) limonádé (1) linzer (1) macaron alaprecept (1) magyar kultúra napja (1) máj (1) majonéz (2) mákos guba (1) málna (2) málnalekvár (1) maradék (1) mártás (2) medvehagyma (3) medvehagymás (1) meggylekvár (1) mézeskalács (2) miért eszünk fánkot farsangkor (1) mogyorókrém (2) muffin (1) müzliszelet házilag (1) narancslekvár (1) new york sajttorta (1) nutella (2) nutella házilag (1) nyúl (1) olajvaj (1) olasz (1) palacsinta (7) paleo (1) paleolit (1) paleo diéta (1) paleo életmód (1) paradicsomchutney (1) pektin (4) pirított dió (1) pite (1) pizza alaprecept (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) póréhagyma krémleves (1) prebiotikum (1) probiotikum (1) pulykamell (1) quiche (1) recept (62) répalé (1) répatorta (1) ricotta (1) rokfortmártás (1) rokfortos mártás (1) sajtpuffancs (1) sajttorta (2) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack lekvár (1) sárgatúró (1) smarni (1) smoothie (1) sonka (1) sorbet (1) spanyol (1) spárga (1) stevia (14) stevia por (1) sütemény (17) sütés (1) sütés-főzés (1) sütés nélkül (2) sütinyalóka (1) szabolcsi (1) szalagos fánk (1) szalonna (1) szappan (1) száraz dunszt (1) szendvicskrém (3) szépségápolás (2) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színek (1) színpszichológia (1) szőlőmagolaj (18) szőlőmag olaj (1) szorbet (1) szörp (1) szörp házilag (1) szósz (2) szülinapra (1) tahini (1) táplálkozás (1) tárkonyos borecet (1) tavaszi fogyókúra (1) tejberízs (1) tiramisu (1) tojásfehérje (1) tokaji borecet (1) töki pompos (1) tökmagolaj (2) torkos csütörtök (1) torta (1) túrófánk (1) túrógombóc (1) uborka (1) vacsora (1) vadas (1) vajas keksz (1) vajkrém (1) valentin nap (1) webáruház (1) zöldségfasírt (1) zsemle (1) Címkefelhő

Ajándékozzunk mosolyt!

pitch-4.jpg

2013.05.10. 09:56 ÍZEK BLOGJA

Mindent a spárgáról + 1 egyszerű spárgás recept (baconnel)

spárga.jpgA piacokon már elérhető áron kapható a zöld és a fehér spárga. De mit is kell tudnunk erről a különleges, rendkívül egészséges zöldségről? És hogyan kell a spárgával "bánni"?

A spárga két típusa, a zöld és a fehér nemcsak színében különbözik egymástól, de abban is, hogy a fehér spárga a földben terem, míg a zöld a földfelszín felett. A spárga kalóriaszegény étel, nagy mennyiségű rosttal és enyhe vízhajtó hatással bír. Zsírt és koleszterint szinte egyáltalán nem tartalmaz, így diétázóknak különösen ajánlott, hogy megbarátkozzanak ezzel a nagyszerű zöldséggel. A két spárgatípus egyébként ugyanazon ételek elkészítésére alkalmas (leves, mártás, baconos spárga, stb.), csupán előkészítésükben különböznek egymástól. De először is, kezdjük a vásárlásnál, mert itt sem mindegy, milyen minőségűt választunk.

A jó minőségű, friss spárga onnan ismerhető fel, hogy alsó szárát picit összenyomva vizes lesz a zöldség alja. A fás egyedek már szemmel láthatóan is fakók, de ezzel a vízpróbával is érdemes meggyőződnünk a frissességről. Lehetőleg azonnal használjuk fel a spárgát, ne tároljuk. Ha mégis erre kényszerülünk, akkor állítsuk vízbe a spárgákat; itt maximum 2-3 napig tudjuk tárolni.

A zöld és a fehér spárga előkészítésénél, ahogy említettem, más munkafolyamatok szükségesek. A fehéret alaposan mossuk meg, vágjuk le a „fejrészt” és a száráról vékonyan hámozzuk le a legkülsőbb réteget. Ezután forrásban lévő, cukros vízben főzzük elő; 2-3 percre állítsuk a forró vízbe a spárgákat. ha ezzel megvagyunk, akkor máris nekiláthatunk a recept szerinti elkészítésnek.

A zöld spárgákat egyszerűbb „előkészíteni”; itt egy alapos mosás bőven elegendő, és a fejrész levágása után a zöld spárgákat nem kell külön megpucolni. Mivel zsengébb, mint fehér társa, előfőzni sem szükséges, hanem egyből kezdhetjük a spárgás receptekben előírt műveleteket.

És akkor íme egy nagyon egyszerű, különleges spárgarecept: Spárgacsíkok baconszalonnában sütve

A spárgákat a fentiek szerint készítsük elő és hármasával, négyesével tekerjük bacon szalonnába. Helyezzük egymás mellé egy tűzálló tálba és előmelegített sütőben, 200°C-on süssük pirosra a szalonnákat a spárgával együtt. Chutney vagy zöldségszósz ajánlott hozzá, szerintünk ehhez a kompozícióhoz nagyon illik a lilahagyma lekvár. Lilahagyma lekvár elkészíthető az itt található recept alapján vagy a kész lilahagyma lekvár megvásárolható az Ízek Boltjában.

Szólj hozzá!

Címkék: spárga bacon chutney lilahagyma lekvár


A bejegyzés trackback címe:

https://izekblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr355292556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.