Vissza a főoldalra

ÍZEK BLOGJA

Jó blogból is megárt a sok... Ez nem egy újabb gasztroblog, vagy recepttár, mégcsak nem is életmód tanácsadás; hanem egy kis szubjektív kalandozás az ízek birodalmában.

Ide írhatsz nekünk:

Címkék

90 napos diéta (1) aioli (2) ajándék (1) ajándékötlet (9) alkoholmentes forralt bor (1) alma (1) almából (1) almapektin (3) amerikai palacsinta (1) bacon (2) balzsamecet (3) balzsamecetkrém (1) befőzés (1) belga édesség (1) bemutatkozó (1) bifidusz (1) bodzás (1) bor (1) borecet (6) borlekvár (1) brownie (1) bundás (1) bundás alma (1) bundázott zöldség (1) cake pop (1) camembert (1) cékla (1) cheesecake (1) chili (3) chilis csokimousse (1) chutney (5) cipós leves (1) corn dog (1) császármorzsa (1) csatni (6) cseresznyés pite (1) csicseriborsó (1) csirkeszárny (1) csőben sült (1) csoki (1) csokis (1) csoki házilag (1) csokoládépasztilla (1) csöröge (1) csúsztatott palacsinta (1) cukorbetegeknek (1) desszert (1) dinnyesüti (1) diós kávétorta (1) dip (1) dzsem (1) ebéd és vacsi (1) édesítők (1) egészség (6) egytálétel (3) élőflórás (1) eper (2) eperlekvár (1) eperszörp (1) eritriol (1) étel színe (1) étrend kiegészítők (1) fagyi (1) fagylalt (1) fahéjas-mézes almadzsem (1) fánk (6) fánk eredete (1) farsang (5) farsangi fánk (1) fasírt (1) feltét (1) ferdinánd tekercs (1) foci (1) fogyókúra (2) fokhagymakrémeves (1) föld napja (1) forró csoki (1) francia konyha (2) fűszer (2) gazpacho (1) gomba (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) gratinírozás (1) gyerekeknek (4) gyereknapra (1) gyógyír (1) gyömbéres chilis (1) gyors (3) gyümölcsleves (1) gyümölcsrízs (1) gyümölcsturmix (1) hagymalekvár (2) hal (1) hamburger (1) házi (1) házi túró (1) házi zsemle (1) hidegen sajtolt olaj (1) hortobágyi palacsinta (1) hot dog (1) hummusz (1) húsmentes hétfő (21) húsvét (3) húsvéti maradék (1) IFE (1) ínyenc (3) ital (1) izekblogja (1) ízek blogja (1) joghurt (1) joghurt házilag (1) juharszirup (1) kakaós csiga (1) kapros túrós lepény (1) karácsony (7) kávétorta (1) kefíres lángos (1) kéksajtmártás (1) kelbimbó (3) kelbimbósaláta (1) kelfasírt (1) kelkáposzta (1) kenyérlángos (1) ketchup (1) kezdetek (1) kisdinnye (1) köret (2) környezetvédelem (1) kovászos uborka (1) krémleves (1) krémsajt (1) krumpli (1) kubu (1) kukoricacsíra-olaj (3) kukoricacsíraolaj (2) kurkuma (1) lángos (1) lekvár (13) lekvárfőzés (2) levendula (1) levendulalekvár (1) levendulavirág (1) levendulazselé (1) leves (1) lilahagyma lekvár (1) limonádé (1) linzer (1) macaron alaprecept (1) magyar kultúra napja (1) máj (1) majonéz (2) mákos guba (1) málna (2) málnalekvár (1) maradék (1) mártás (2) medvehagyma (3) medvehagymás (1) meggylekvár (1) mézeskalács (2) miért eszünk fánkot farsangkor (1) mogyorókrém (2) muffin (1) müzliszelet házilag (1) narancslekvár (1) new york sajttorta (1) nutella (2) nutella házilag (1) nyúl (1) olajvaj (1) olasz (1) palacsinta (7) paleo (1) paleolit (1) paleo diéta (1) paleo életmód (1) paradicsomchutney (1) pektin (4) pirított dió (1) pite (1) pizza alaprecept (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) póréhagyma krémleves (1) prebiotikum (1) probiotikum (1) pulykamell (1) quiche (1) recept (62) répalé (1) répatorta (1) ricotta (1) rokfortmártás (1) rokfortos mártás (1) sajtpuffancs (1) sajttorta (2) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack lekvár (1) sárgatúró (1) smarni (1) smoothie (1) sonka (1) sorbet (1) spanyol (1) spárga (1) stevia (14) stevia por (1) sütemény (17) sütés (1) sütés-főzés (1) sütés nélkül (2) sütinyalóka (1) szabolcsi (1) szalagos fánk (1) szalonna (1) szappan (1) száraz dunszt (1) szendvicskrém (3) szépségápolás (2) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színek (1) színpszichológia (1) szőlőmagolaj (18) szőlőmag olaj (1) szorbet (1) szörp (1) szörp házilag (1) szósz (2) szülinapra (1) tahini (1) táplálkozás (1) tárkonyos borecet (1) tavaszi fogyókúra (1) tejberízs (1) tiramisu (1) tojásfehérje (1) tokaji borecet (1) töki pompos (1) tökmagolaj (2) torkos csütörtök (1) torta (1) túrófánk (1) túrógombóc (1) uborka (1) vacsora (1) vadas (1) vajas keksz (1) vajkrém (1) valentin nap (1) webáruház (1) zöldségfasírt (1) zsemle (1) Címkefelhő

Ajándékozzunk mosolyt!

pitch-4.jpg

2013.04.24. 10:47 ÍZEK BLOGJA

Nem tökmindegy… (...hogy milyen tökmagolajat választunk)

tokmagolaj1b.jpgAz „ezt edd-azt idd” jellegű reklámok elárasztanak bennünket és sajnos a jóhiszemű fogyasztó nem minden esetben lehet benne biztos, hogy a szóban forgó termék a placebo hatáson kívül valódi előnyökkel bír egészsége javára. A világért sem szeretném senki termékét ledegradálni, de meglepődve tapasztaltam, hogy mekkora üzenet-káosz jellemzi a webáruházakban, boltokban fellelhető olajakat, ezen belül is elsősorban a tökmagolajat. Merthogy ez az a termék, amit elsősorban nem kevés egészségvédő tulajdonsága miatt fogyasztunk, ám egyáltalán nem mindegy, milyen tökmagolajat választunk. Nyilván mindenki azt gondolja, hogy ez a cikk a saját webáruházunk, az Ízek Boltja termékének népszerűsítésére törekszik; ami oly mértékben valóban igaz, hogy nem véletlenül épp azon gyártó épp azon terméke kapható ebben a webáruházban…

Az első és legfontosabb tökmagolaj-választási szempont az kellene legyen, hogy az illető olaj hidegen sajtolt avagy sem. Ha csak annyi szerepel az olaj címkéjén, hogy „sajtolt olaj”, akkor nem biztos, hogy hidegen sajtolt termékkel van dolgunk. A hidegen sajtolt olajok legfőbb tulajdonsága, hogy a magokat nyers formában sajtolják (préselik, ülepítik és szűrik), de nem melegítik. Éppen ezért az olaj megőrzi a magok értékes tulajdonságát, viszont sokkal kevesebb mennyiséget is elegendő belőle használni, mintha magát a magot fogyasztanánk. Bár a melegen sajtolt olajak ára jóval kedvezőbb, élettani hatásuk miatt érdemesebb a hidegen sajtolt kivitelt választani. Mivel naponta 2-3 kanálnyi mennyiséget ajánlatos fogyasztani csak, így egy üvegnyi tökmagolaj nagyon sokáig elegendő (bontva hűtőben bármeddig eltartható, függetlenül az azon jelzett szavatossági időtől).

További választási szempont, ami már magát az olaj-minőséget is fémjelzi, a tökmagolaj színe és állaga. Merthogy a jó minőségű tökmagolaj sötétzöld színű, íze és illata egyértelműen tökmagra emlékeztet és állaga sűrű. Pohárba téve zöldes filmréteget hagy az üveg-felületen, ha papírra öntünk egy kanálnyit, nem folyik el könnyen. Ezekre azért érdemes figyelni, mert sajnos sokan visszaélnek a fogyasztók jóhiszeműségével és napraforgó olajjal keresztelik a tökmagolajat. Kárt ezzel nem tesznek egészségünkben, csak éppen az értékes tökmagolaj jótékony hatását nem érezhetjük magunkon. A hidegen sajtolt tökmagolaj delta-7 fitoszterol és szelén tartalma enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő tüneteit, mint például a gyakori vizelési inger. A benne lévő telítetlen zsírsavak csökkentik az emelkedett koleszterin szintet, előnyösen befolyásolják az agy normális keringését. E és F vitamin tartalmának köszönhetően a várandós kismamáknak is ajánlatos a hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztása; az F-vitamin a magzati idegrendszer fejlődésében játszik főszerepet, míg az E-vitamin a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében nélkülözhetetlen. Étrend kiegészítőként, naponta egy-két kávéskanállal fogyasztva roboráló csodaszerrel látjuk el szervezetünket, melyet gyerekek, várandós kismamák is nagy biztonsággal alkalmazhatnak. Élelmiszer-alapanyagként felhasználva elsősorban nyersen ajánljuk fogyasztani (pl.: salátához, szendvicskrémbe keverve), de pikáns ízt kölcsönöznek a zöldségekből készült krémleveseknek, vagy akár a főzelékeknek is.

Szólj hozzá!

Címkék: tökmagolaj


A bejegyzés trackback címe:

https://izekblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr375244435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.