Vissza a főoldalra

ÍZEK BLOGJA

Jó blogból is megárt a sok... Ez nem egy újabb gasztroblog, vagy recepttár, mégcsak nem is életmód tanácsadás; hanem egy kis szubjektív kalandozás az ízek birodalmában.

Ide írhatsz nekünk:

Címkék

90 napos diéta (1) aioli (2) ajándék (1) ajándékötlet (9) alkoholmentes forralt bor (1) alma (1) almából (1) almapektin (3) amerikai palacsinta (1) bacon (2) balzsamecet (3) balzsamecetkrém (1) befőzés (1) belga édesség (1) bemutatkozó (1) bifidusz (1) bodzás (1) bor (1) borecet (6) borlekvár (1) brownie (1) bundás (1) bundás alma (1) bundázott zöldség (1) cake pop (1) camembert (1) cékla (1) cheesecake (1) chili (3) chilis csokimousse (1) chutney (5) cipós leves (1) corn dog (1) császármorzsa (1) csatni (6) cseresznyés pite (1) csicseriborsó (1) csirkeszárny (1) csőben sült (1) csoki (1) csokis (1) csoki házilag (1) csokoládépasztilla (1) csöröge (1) csúsztatott palacsinta (1) cukorbetegeknek (1) desszert (1) dinnyesüti (1) diós kávétorta (1) dip (1) dzsem (1) ebéd és vacsi (1) édesítők (1) egészség (6) egytálétel (3) élőflórás (1) eper (2) eperlekvár (1) eperszörp (1) eritriol (1) étel színe (1) étrend kiegészítők (1) fagyi (1) fagylalt (1) fahéjas-mézes almadzsem (1) fánk (6) fánk eredete (1) farsang (5) farsangi fánk (1) fasírt (1) feltét (1) ferdinánd tekercs (1) foci (1) fogyókúra (2) fokhagymakrémeves (1) föld napja (1) forró csoki (1) francia konyha (2) fűszer (2) gazpacho (1) gomba (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) gratinírozás (1) gyerekeknek (4) gyereknapra (1) gyógyír (1) gyömbéres chilis (1) gyors (3) gyümölcsleves (1) gyümölcsrízs (1) gyümölcsturmix (1) hagymalekvár (2) hal (1) hamburger (1) házi (1) házi túró (1) házi zsemle (1) hidegen sajtolt olaj (1) hortobágyi palacsinta (1) hot dog (1) hummusz (1) húsmentes hétfő (21) húsvét (3) húsvéti maradék (1) IFE (1) ínyenc (3) ital (1) izekblogja (1) ízek blogja (1) joghurt (1) joghurt házilag (1) juharszirup (1) kakaós csiga (1) kapros túrós lepény (1) karácsony (7) kávétorta (1) kefíres lángos (1) kéksajtmártás (1) kelbimbó (3) kelbimbósaláta (1) kelfasírt (1) kelkáposzta (1) kenyérlángos (1) ketchup (1) kezdetek (1) kisdinnye (1) köret (2) környezetvédelem (1) kovászos uborka (1) krémleves (1) krémsajt (1) krumpli (1) kubu (1) kukoricacsíra-olaj (3) kukoricacsíraolaj (2) kurkuma (1) lángos (1) lekvár (13) lekvárfőzés (2) levendula (1) levendulalekvár (1) levendulavirág (1) levendulazselé (1) leves (1) lilahagyma lekvár (1) limonádé (1) linzer (1) macaron alaprecept (1) magyar kultúra napja (1) máj (1) majonéz (2) mákos guba (1) málna (2) málnalekvár (1) maradék (1) mártás (2) medvehagyma (3) medvehagymás (1) meggylekvár (1) mézeskalács (2) miért eszünk fánkot farsangkor (1) mogyorókrém (2) muffin (1) müzliszelet házilag (1) narancslekvár (1) new york sajttorta (1) nutella (2) nutella házilag (1) nyúl (1) olajvaj (1) olasz (1) palacsinta (7) paleo (1) paleolit (1) paleo diéta (1) paleo életmód (1) paradicsomchutney (1) pektin (4) pirított dió (1) pite (1) pizza alaprecept (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) póréhagyma krémleves (1) prebiotikum (1) probiotikum (1) pulykamell (1) quiche (1) recept (62) répalé (1) répatorta (1) ricotta (1) rokfortmártás (1) rokfortos mártás (1) sajtpuffancs (1) sajttorta (2) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack lekvár (1) sárgatúró (1) smarni (1) smoothie (1) sonka (1) sorbet (1) spanyol (1) spárga (1) stevia (14) stevia por (1) sütemény (17) sütés (1) sütés-főzés (1) sütés nélkül (2) sütinyalóka (1) szabolcsi (1) szalagos fánk (1) szalonna (1) szappan (1) száraz dunszt (1) szendvicskrém (3) szépségápolás (2) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színek (1) színpszichológia (1) szőlőmagolaj (18) szőlőmag olaj (1) szorbet (1) szörp (1) szörp házilag (1) szósz (2) szülinapra (1) tahini (1) táplálkozás (1) tárkonyos borecet (1) tavaszi fogyókúra (1) tejberízs (1) tiramisu (1) tojásfehérje (1) tokaji borecet (1) töki pompos (1) tökmagolaj (2) torkos csütörtök (1) torta (1) túrófánk (1) túrógombóc (1) uborka (1) vacsora (1) vadas (1) vajas keksz (1) vajkrém (1) valentin nap (1) webáruház (1) zöldségfasírt (1) zsemle (1) Címkefelhő

Ajándékozzunk mosolyt!

pitch-4.jpg

2012.11.29. 10:07 ÍZEK BLOGJA

Szőlőmagolaj - konyhai alapanyag, étrend kiegészítő és/vagy kozmetikum?

olaj.jpgAz egyik kedvencemmel szeretném indítani a blogsorozatot, mégpedig a szőlőmagolajjal.Szerencsére egyre többen ismerik és használják nap-mint-nap ezt a nagyszerű terméket, hiszen sokoldalúságával nemcsak a konyhában, egészségünk megőrzésében, de szépészeti termékként is főszerepet érdemel mindennapjainkban.

A szőlőmagolaj napérlelte szőlőszemekből készül, hidegsajtolással. A hidegsajtolásnak köszönhetően rendkívül gazdag többszörösen telített zsírsavakban, különösen magas a linolénsav tartalma. A linolénsav (amely az F-vitamin egyik alkotója, omega-3 zsírsav) az emberi szervezet biokémiai reakcióinak egyik fő „mozgatóeleme”, az immunrendszer megfelelő működésére, az állóképesség javítására, valamint a szív- és érrendszerre,szaporítószervekre és az egészséges idegrendszerre fejti ki pozitív hatásait.

Orvostanilag kiemelkedő tulajdonsága, hogy a szőlőmagolaj rendkívül gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban és bioflavionokban. Antioxidáns és reaktív szabadgyök semlegesítő hatása 18,4-szer jobb, mint a C-vitaminé, és 50-szer erősebb, mint az E-vitaminnak. E-vitamin tartalma 8-10 mg/100g, ami magasabb, mint más olajféléknek. Antioxidáns tulajdonságaival védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így csökkentve a rák kialakulásának lehetőségét.

Az olaj „nyersen is” könnyen emészthető, jellegzetes zöldes színnel és illattal bír, ami az érett szőlőre emlékeztet. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát; a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintet növeli, míg az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintet csökkenti.

Nálam a szőlőmagolaj a főzésben is főszerepet játszik, ugyanis amellett, hogy füstpontja 250°C körül van, vagyis nem keletkezik káros égéstermék a sütés-főzés folyamán, karakteres ízt ad az ételeknek. Nem utolsó szempont az sem, hogy használata a sütés során gazdaságos, mert más bio-olajokhoz képest (tökmag, dió, stb.) körülbelül fél mennyiség is elegendő.

Nem szeretem a hagyományos „salátákat”, de a szőlőmagolaj olyan pikáns ízt képes kölcsönözni a salátának, hogy nemcsak köretként, de önmagában is szívesen fogyasztjuk. Sajnos nagyon szeretjük a süteményeket, próbálkozom legalább a kalóriabomba sütiket némiképpen egészségessé varázsolni a szőlőmagolaj segítségével, a zsírt, olajakat ezzel helyettesíteni.

Tapasztalatom szerint a tészta légiesen könnyű marad, nem lesz zsíros, elnehezült, de mégis sokáig megőrzi frissességét, különösen igaz ez a palacsintára. Eddig mindenhol megállta a helyét a szőlőmagolaj, egyetlen kivétellel, ez pedig a brownie. Teljesen más karakterű süti keletkezett az étolajat szőlőmagolajjal helyettesítve és az erőteljes csokis ízt némiképpen elnyomta a szőlőmagolaj íze. Nekünk nem ízlett így annyira, mert a brownie, az brownie…

Szólj hozzá!

Címkék: egészség szőlőmagolaj sütés-főzés


A bejegyzés trackback címe:

https://izekblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr234933112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.