Vissza a főoldalra

ÍZEK BLOGJA

Jó blogból is megárt a sok... Ez nem egy újabb gasztroblog, vagy recepttár, mégcsak nem is életmód tanácsadás; hanem egy kis szubjektív kalandozás az ízek birodalmában.

Ide írhatsz nekünk:

Címkék

90 napos diéta (1) aioli (2) ajándék (1) ajándékötlet (9) alkoholmentes forralt bor (1) alma (1) almából (1) almapektin (3) amerikai palacsinta (1) bacon (2) balzsamecet (3) balzsamecetkrém (1) befőzés (1) belga édesség (1) bemutatkozó (1) bifidusz (1) bodzás (1) bor (1) borecet (6) borlekvár (1) brownie (1) bundás (1) bundás alma (1) bundázott zöldség (1) cake pop (1) camembert (1) cékla (1) cheesecake (1) chili (3) chilis csokimousse (1) chutney (5) cipós leves (1) corn dog (1) császármorzsa (1) csatni (6) cseresznyés pite (1) csicseriborsó (1) csirkeszárny (1) csőben sült (1) csoki (1) csokis (1) csoki házilag (1) csokoládépasztilla (1) csöröge (1) csúsztatott palacsinta (1) cukorbetegeknek (1) desszert (1) dinnyesüti (1) diós kávétorta (1) dip (1) dzsem (1) ebéd és vacsi (1) édesítők (1) egészség (6) egytálétel (3) élőflórás (1) eper (2) eperlekvár (1) eperszörp (1) eritriol (1) étel színe (1) étrend kiegészítők (1) fagyi (1) fagylalt (1) fahéjas-mézes almadzsem (1) fánk (6) fánk eredete (1) farsang (5) farsangi fánk (1) fasírt (1) feltét (1) ferdinánd tekercs (1) foci (1) fogyókúra (2) fokhagymakrémeves (1) föld napja (1) forró csoki (1) francia konyha (2) fűszer (2) gazpacho (1) gomba (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) gratinírozás (1) gyerekeknek (4) gyereknapra (1) gyógyír (1) gyömbéres chilis (1) gyors (3) gyümölcsleves (1) gyümölcsrízs (1) gyümölcsturmix (1) hagymalekvár (2) hal (1) hamburger (1) házi (1) házi túró (1) házi zsemle (1) hidegen sajtolt olaj (1) hortobágyi palacsinta (1) hot dog (1) hummusz (1) húsmentes hétfő (21) húsvét (3) húsvéti maradék (1) IFE (1) ínyenc (3) ital (1) izekblogja (1) ízek blogja (1) joghurt (1) joghurt házilag (1) juharszirup (1) kakaós csiga (1) kapros túrós lepény (1) karácsony (7) kávétorta (1) kefíres lángos (1) kéksajtmártás (1) kelbimbó (3) kelbimbósaláta (1) kelfasírt (1) kelkáposzta (1) kenyérlángos (1) ketchup (1) kezdetek (1) kisdinnye (1) köret (2) környezetvédelem (1) kovászos uborka (1) krémleves (1) krémsajt (1) krumpli (1) kubu (1) kukoricacsíra-olaj (3) kukoricacsíraolaj (2) kurkuma (1) lángos (1) lekvár (13) lekvárfőzés (2) levendula (1) levendulalekvár (1) levendulavirág (1) levendulazselé (1) leves (1) lilahagyma lekvár (1) limonádé (1) linzer (1) macaron alaprecept (1) magyar kultúra napja (1) máj (1) majonéz (2) mákos guba (1) málna (2) málnalekvár (1) maradék (1) mártás (2) medvehagyma (3) medvehagymás (1) meggylekvár (1) mézeskalács (2) miért eszünk fánkot farsangkor (1) mogyorókrém (2) muffin (1) müzliszelet házilag (1) narancslekvár (1) new york sajttorta (1) nutella (2) nutella házilag (1) nyúl (1) olajvaj (1) olasz (1) palacsinta (7) paleo (1) paleolit (1) paleo diéta (1) paleo életmód (1) paradicsomchutney (1) pektin (4) pirított dió (1) pite (1) pizza alaprecept (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) póréhagyma krémleves (1) prebiotikum (1) probiotikum (1) pulykamell (1) quiche (1) recept (62) répalé (1) répatorta (1) ricotta (1) rokfortmártás (1) rokfortos mártás (1) sajtpuffancs (1) sajttorta (2) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack lekvár (1) sárgatúró (1) smarni (1) smoothie (1) sonka (1) sorbet (1) spanyol (1) spárga (1) stevia (14) stevia por (1) sütemény (17) sütés (1) sütés-főzés (1) sütés nélkül (2) sütinyalóka (1) szabolcsi (1) szalagos fánk (1) szalonna (1) szappan (1) száraz dunszt (1) szendvicskrém (3) szépségápolás (2) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színek (1) színpszichológia (1) szőlőmagolaj (18) szőlőmag olaj (1) szorbet (1) szörp (1) szörp házilag (1) szósz (2) szülinapra (1) tahini (1) táplálkozás (1) tárkonyos borecet (1) tavaszi fogyókúra (1) tejberízs (1) tiramisu (1) tojásfehérje (1) tokaji borecet (1) töki pompos (1) tökmagolaj (2) torkos csütörtök (1) torta (1) túrófánk (1) túrógombóc (1) uborka (1) vacsora (1) vadas (1) vajas keksz (1) vajkrém (1) valentin nap (1) webáruház (1) zöldségfasírt (1) zsemle (1) Címkefelhő

Ajándékozzunk mosolyt!

pitch-4.jpg

2015.04.02. 16:18 ÍZEK BLOGJA

A legfinomabb császármorzsa (smarni)

izek_blogja_logo_kicsi.jpgA császármorzsa, avagy a smarni a császárok eledele :-) Sokan, sokféleképpen készítik. A hagyományos változat szerint az elkészült apró-morzsát sütőben kiszárítják és forrón, lekvárral tálalják. Nálunk az alábbi, kicsit palacsintaízűbb és kevésbé száraz verzió viszi a prímet:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg búzadara
  • 7 dkg finomliszt
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom héja
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál margarin

Elkészítés:

A búzadarát és a lisztet keverjük össze a tejjel, majd egy órát pihentessük. A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral  és a vaníliás cukorral, majd adjuk a búzadarás-tejes liszthez. A fehérjéket a sóval és a citromhéjjal vejük habosra és óvatosan vegyítsük el a masszával. Egy palacsintasütőnél nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a margarint és amikor forró, öntsük bele a tésztát. Miközben sül, folyamatosan "vagdossuk" a smarnit, míg körömnyi méretű darabkákra nem esik szét. Forgassuk és amikor szép aranyszínű, akkor készen is vagyunk :-) Lekvárral az igazi, de fogyaszthatjuk gyümölccsel, vaníliás cukorral, fahéjjal megszórva. Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Címkék: császármorzsa smarni


2014.08.21. 22:43 ÍZEK BLOGJA

Pizza alaprecept

pizza.jpgRengetegszer elkészítettem ezt a pizza alapreceptet, de mindig más került a tetejére. Kicsit bajban is voltam, milyen képet tegyek ízelítőül; így míg megtalálom az ideálisat (őszintén szólva nem mindig jut eszembe lefotózni, ami elkészül), gyorsan itt az alaprecept:

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 kockacukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 45 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál olaj (én szőlőmagolajat használok)
  • 2 evőkanál langyos víz
  • + liszt a formázáshoz
  • + olaj a kenéshez
  • paradicsomszósz
  • felvágott, sonka, szalonna, zöldségek - bármi, amit szeretnénk, hogy a tetején ropogósra süljön 
  • reszelt sajt

Elkészítés:

Bögrében langyosítsuk meg a tejet a kockacukorral és morzsoljuk bele az élesztőt. Egy nagyobb tálba szórjuk bele a lisztet. Készítsünk egy mélyedést a közepébe és ebbe tegyük a megkelt élesztőt (régen sosem tudtam, ez mit jelent. Bocsánat attól, akinek ez természetes, de le kell írjam: ez azt jelenti, hogy elkezd az élesztős tej teteje habosodni, sűrűsödni). Adjuk hozzá az olajat, sót, langyos vizet, majd addig gyúrjuk, míg a tészta elválik a kezünktől. Ha túl lágy, ragad, akkor adjunk még hozzá lisztet. Ha túl kemény, akkor vizet. Kelesszük, pihentessük letakarva. 1-2 óra múlva a kétszeresére fog dagadni, ekkor hozzákezdhetünk a nyújtáshoz. Olajozzuk ki a tepsit (ez a mennyiség egy gáztepsire való méret) és nyújtsuk, nyomkodjuk bele a tésztát. 200°C-on süssük 10 percet a tésztát, majd vegyük ki, kenjük meg paradicsomszósszal és pakoljuk rá a feltéteket. Még 25-30 percre tegyük vissza a sütőbe és süssük készre. Jó étvágyat :-)

Szólj hozzá!

Címkék: szőlőmagolaj pizza alaprecept


2014.08.21. 22:19 ÍZEK BLOGJA

Születésnapodra szeretettel

szülinapi torta.jpgAz előző postban a dinnyesütiről írtam, amit gyerekjáték elkészíteni; most pedig egy olyan torta következik, amit szintén :-) Látszólag egy bonyolult, komoly cukrászismereteket követelő alkotásról van szó;  a valóságban azonban egy nem túl jó kézügyességű anyuka kreálmánya a képen látható, gyerekek és felnőttek körében egyaránt nagy sikert aratott szülinapi torta. 

(A hozzávalók megnevezésében szereplő csokimárkák nem az elkötelezettségemet jelölik, csupán a recept formai követelményeinek ezek a termékek felelnek meg legjobban)

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 3 zacskó "főzős" vaníliapuding + ehhez a csomagoláson szereplő mennyiségű tej
  • 6 csomag Kit Kat csoki
  • 2 naqy zacskó M&M's csoki

Elkészítés:

8 tojásból süssünk piskótát (válasszuk külön a fehérjét és a sárgáját. Először a fehérjét verjük fel, majd óvatosan keverjük hozzá először a cukrot, majd a tojás sárgáját, végül a lisztet. Előmelegített, 180°C-os sütőben süssük aranysárgára). Készítsük el a pudingot a csomagoláson szereplő leírásnak megfelelően. A piskótát hosszában vágjuk 3 vagy 4 felé; és a rétegeket ragasszuk össze a pudinggal. A tetejére is puding kerüljön. A Kit Kat csokikat vágjuk ketté és a vágott felével lefelé helyezzük egymás mellé, mintha kerítést építenénk. Szépen meg fognak dermedni (nekem sajnos meg is olvadt a nagy melegnek köszönhetően), de azért átköthetjük egy szép, színes szalaggal is. Végül a utolsó művelet van már csak hátra: szórjuk a pudingos felső rétegre a csokigolyókat és készen is van a torta :-) Tegyük hűtőbe és másnap fogyasztható. 

Szólj hozzá!

Címkék: torta gyerekeknek szülinapra


2014.08.21. 21:50 ÍZEK BLOGJA

Dinnyesüti sütés nélkül (nem dinnyeízű :-))

kisdinnye.jpgA képen látható dinnyesütik látszólag talán nem tökéletesek, de ezeket a 9 éves kisfiam készítette. És nem azért, mert minden álma, hogy egyszer cukrász legyen, hanem, mert szülinapi buliján szerette volna meglepni barátait valami egyszerű, de saját készítésű finomsággal. Az adagok kimérésén kívül ehhez tényleg nem kell szülői segítség és éppen olyan gyorsan elkészül, hogy egy gyermek ne tudja megunni a készítését :-) És ugyanilyen gyorsan el is fogy...

Hozzávalók:

  • 1 zacskó darált háztartási keksz
  • 25 dkg margarin
  • 2 db piros és 2 db zöld ételfesték
  • 1 kis zacskó (25 dkg) tortadara
  • 2 evőkanál bármilyen lekvár (lényeg, hogy sűrű legyen)
  • 1 db rumaroma (alkoholmentes)

Elkészítés:

Az ételfestékek és a tortadara kivételével gyúrjunk össze minden hozzávalót. Ha már homogén masszát kaptunk, akkor válasszuk kétfelé az alapanyagot; az egyikbe dolgozzuk bele a zöld ételfestéket, a másik adaghoz adjuk hozzá a pirosat és a tortadarát. Gyúrjunk először egy piros gombócot, majd vékony rétegben vonjuk be a zöld masszával (ezt nem igazán lehet máshogy leírni :-) Körbe szoktuk építgetni a pirosat a zölddel :-)) Ebből az adagból kb. 12 db tenyérnyi gombócunk, azaz dinnyénk lesz. Tegyük hűtőbe egy éjszakára, majd másnap szeleteljük fel. Nagy sikert fogunk vele aratni :-))

Szólj hozzá!

Címkék: sütés nélkül kisdinnye dinnyesüti


2014.06.15. 21:41 ÍZEK BLOGJA

Cseresznyés pite

cseripite.jpgGyors, könnyű, finom, egyszerű, kezdőknek is, cseresznyéből, de más gyümölcsből is, vendégségbe, vasárnapra, desszertnek, uzsonnának, mindig... (talán tovább ragozni nem érdemes; finom és kész)

Cseresznyés pite - hozzávalók:

  • fél kg cseresznye (magozzuk ki!)
  • 10+10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kis doboz kefír
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 25 dkg margarin

Elkészítés:

A lisztet keverjük el a sütőporral, majd a kefír, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, vaníliás cukor és a margarin összedolgozásával készítsünk könnyű tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk bele vékonyan a tésztát (a türelmesebbek ki is nyújthatják); éppen az a vastagság jó, amikor még nem szakad át a tészta. Oszlassuk el rajta egyenletesen a kimagozott cseresznyeszemeket, majd azokat szórjuk meg a maradék, kb. 10 dkg cukorral. Aki szereti, egy kis fahéjat is szórhat rá (én sajnos nem szeretem, így amiből lehet, kispórolom...). Majd erre rétegezzük a maradék tésztát. Ha nincs időnk, kedvünk bajlódni az egyenletes elosztással, akkor egyforma vastagságú rácsokat is sodorhatunk a tetejére. Kenjük meg a tésztát a maradék tojássárgával és már mehet is a sütőbe. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük aranybarnára. Aki nagyon édesszájú, a tetejét megszórhatja porcukorral, de szerintem a cseresznye íze természetesebb, ha nem teszünk a tetejére plusz édeset.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pite cseresznyés pite


2014.06.12. 10:53 ÍZEK BLOGJA

Könnyű desszert a Foci VB-re - Ricottamuffin

focivb_ricottamuffin.jpgA Foci VB őrület akár akarjuk, akár nem, minket, háziasszonyokat sem hagy tétlenül. Merthogy minimum illik valami focissal kirukkolni, ha már családunk szeretett hímtagjai izgalmakkal teljes napokat élnek át - egészen egy hónapon keresztül. Elsőként jöjjön egy gyors, hűsítő, könnyű, nyári desszert, amit akár focis csomagolásban tálalhatunk :-) Persze nem ér megsértődni, ha a nagy szurkolásban a fiúk nem veszik észre igyekezetünket... (Nyugodtan elmajszolhatjuk mi is az egészet, mert nagyon finom). 

Ricottamuffin - hozzávalók (12 db muffinhoz):

  • 1 doboz ricotta (250 gr-os és a hűtőpultokban a túró környékén található)
  • 10 dkg margarin (vagy vaj)
  • 10 dkg kristálycukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű stevia)
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 12 db muffinpapír

Elkészítés:

A lisztet keverjük el a sóval és a sűtőporral. Tegyük félre. A margarint verjük fel habosra a cukorral és a vaníliáscukorral, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót, valamint a lisztes keveréket. A muffinformákba helyezzük bele a muffinpapírokat és osszuk el egyenletesen bennük imént kikevert tésztát. Előmelegített, 170°C-os sütőben 20 perc alatt süssük készre; amikor picit aranybarna a teteje, akkor már kész is :-)

Önmagában fogyasztva is nagyon finom, de ha tetejére még egy kis lekvárt is kanalazunk, akkor az igazi :-)

Szólj hozzá!

Címkék: foci muffin ricotta stevia


2014.05.31. 08:38 ÍZEK BLOGJA

Eperlekvár pektinnel - lépésről lépésre

eperlekvár.jpgSzerencsére, már elérhető áron kapható az eper, így bátran nekiláthatunk a lekvárfőzésnek. Bátran, mert a pektin segítségével még a nem túl gyakorlott háziasszonyok is tökéletes lekvárt készíthetnek. A jó lekvár titka egyébként az érett, hibátlan gyümölcs, így alaposan válogassuk, mossuk át azokat, mielőtt nekilátunk a hadműveletnek. 1 láda eper egyébként 6 kg körül van; ebből kb. 10 nagyobb üveg lekvárral számolhatunk.

Hozzávalók:

  • 1 csomag pektin (ez 10 kg lágy lekvárhoz elegendő, de ha dzsemet szeretnénk, akkor használjunk egy csomagot)
  • 6 kg eper
  • 40 dkg kristálycukor (vagy nádcukor, vagy nyírfacukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű stevia... - ki, mit szeret)
  • fél csomag étkezési citromsav
  • 1 nagy fazék (számoljunk azzal, hogy kb. dupla mennyiségre nő forrás után a szétfőtt eper!)
  • tiszta, forró vízzel is átöblített befőttes üvegek+befőző celofán+befőttes gumi

Elkészítés:

Alaposan válogassuk és mossuk át az epret. A fazekat öblítsük ki vízzel, de ne töröljük meg. Tegyük bele az eperszemeket és cukrozzuk meg. Hagyjuk így egy óráig legalább, hogy a cukor megolvadjon rajta. Lassú tűzön, víz hozzáadása nélkül kezdjük el főzni; időnként kavargassuk meg. Ha már szétfőtt az eper és elkezd az egyveleg bugyogni (bocsánat, de erre nincs jobb szó :-)), akkor a pektint keverjük el egy pici cukorral (1 evőkanál mennyiség kb.) és kevergetve adjuk hozzá az eperhez. Az első forrás után még 5 percig forraljuk, majd zárjuk el és azonnal kezdjük az üvegekbe adagolni. A tiszta üvegeket forró vízzel öblítsük át; maradjon meleg, amikor beletöltjük a lekvárt. A befőzőcelofánt feszítsük egy gumival az üveg tetejére és arra szorítsuk rá a fedelet. Állítsuk fejre, hagyjuk így kihűlni (van, aki mindössze 5 percre hagyja így, én kihűlésig szoktam) és már mehet is a kamrapolcra. Jó étvágyat hozzá! :-)

Szólj hozzá!

Címkék: eper lekvár eperlekvár lekvárfőzés pektin


2014.02.04. 20:46 ÍZEK BLOGJA

Itt a farsang! Készítsünk gyors, joghurtos fánkgolyót!

fánkok2.jpgEz egy olyan recept, amit amikor először kipróbáltam, azonnal bekevertem még egy adagot, mert ahogy sütöttem, úgy fogyott. Ráadásul olyan nagyon egyszerűen elkészíthető, hogy kezdő fánkkészítőknek is ajánlom!

Hozzávalók (kb. 4 személyre):

  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál kristálycukor (vagy csipetnyi stevia)
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A lisztet alaposan keverjük el a sütőporral (meglocsolhatjuk citromlével, majd az olaj kivételével minden hozzávalót keverjünk össze. Bő, forró olajba szaggassuk kiskanállal a tésztát, majd süssük szép aranyszínűre. A tészta sütés közben megdagad, golyó formájú lesz és magától megfordul :-) Még forrón szórjuk meg vaníliás cukorral vagy darált dióval. Lekvárral tálaljuk!

További fánkreceptek itt és itt

Szólj hozzá!

Címkék: farsang fánk stevia fánkgolyó


2014.01.26. 08:24 ÍZEK BLOGJA

New York sajttorta (NY Cheesecake)

nysajttorta.jpgIgazi sajttorta rajongó vagyok, de sajnos többször csalódnom kellett már a cukrászdák sajttortaként kapható kínálatában. Sima sajttorta és NY sajttorta között van különbség, ezt a különbséget egy igazi NY-i emberkétől tudtam meg. Méghozzá az, hogy a NY sajttortában Philadelphia van (krémsajt), míg a sima sajttortákban csak mascarpone, vagy csak sajtkrém. Szóval ez a recept hiteles forrásból van, de leginkább azért ajánlom, mert eddig még mindenki elkérte a receptet, aki megkóstolta. Jó hír a diétázóknak: mindössze 1,5 evőkanál liszt és 10 dkg cukor van benne. Akinek még ez is sok, a cukor helyettesíthető steviával is!

Hozzávalók:

  • 500 gr Philadelphia krémsajt (vagy: 500 gr mascarpone+100 gr Philadelphia natúr krémsajt)
  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • 500 gr darált keksz
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:

A darált kekszet morzsoljuk el az olvasztott vajjal vagy margarinnal. Tegyük a tortaformába, melyet előzőleg kivajaztunk és 10 percre tegyük, a 170C-ra előmelegített sütőbe. Eközben a maradék hozzávalókat a tojás kivételével keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojásokat. Öntsük a félig sült darált kekszes alapra és ugyanazon a hőfokon süssük aranybarnára a tetejét. Ez a süti akkor lesz az igazi, ha egy éjszakát pihen a hűtőben. Bírjuk ki valahogy...

Szólj hozzá!

Címkék: stevia sajttorta cheesecake new york sajttorta


2014.01.05. 15:02 ÍZEK BLOGJA

Kelkáposzta fasírt


kelfasírt.jpgÍgy, az ünnepek után kicsit elég a nehéz, húsos ételekből. Ha valaki mégsem szeretne csak salátán élni, de vágyik valami zöldségesre, annak finom, könnyű főfogás lehet a kelkáposztából készült fasírt. Sőt! Ezzel a laktató étellel nemcsak gyomrunkat, de pénztárcánkat is kíméljük, mert mindössze egy fél kelkáposzta, egy fej hagyma, egy tojás és némi fűszer, valamint szikkadt kenyérféle kell hozzá.

Kelkáposzta fasírt hozzávalók:

  • 1/2, közepes-fej kelkáposzta 
  • 1 tojás
  • 1 szikkadt zsemle, vagy ugyanennyi mennyiségű kenyér
  • 1 dl tej
  • só, bors, köménymag ízlés szerint
  • 2 fokhagymagerezd
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A káposztát tisztítsuk meg a torzsától és alaposan mossuk át a leveleket. A vöröshagymát vágjuk apróra és olajon, vagy szőlőmagolajon pároljuk üvegesre. A káposztaleveleket vágjuk 3-4 cm-es darabokra és dobjuk forrásban lévő, sós vízbe (egy csipet szódabikarbónát adhatunk hozzá, hogy szép zöld maradjon). Fedő alatt 5 percig pároljuk, majd szűrőn hideg vízzel öblítsük át és jól nyomkodjuk ki. Eközben a kenyérfélénket áztassuk a tejbe. A hagymát, fokhagymát és a káposztát keverjük össze, fűszerezzük ízlés szerint. Adjuk hozzá a kinyomkodott kenyérfélét és a tojást, majd jól dolgozzuk össze (mintha fasírtot készítenénk). Ha szükséges, adjunk hozzá még zsemlemorzsát, hogy olyan állagot kapjunk, amiből vizes kézzel golyókat tudunk formálni. Forgassuk zsemlemorzsába a kelkáposzta-golyókat, majd forró olajban mindkét oldalát süssük aranybarnára.

Szólj hozzá!

Címkék: kelkáposzta szőlőmagolaj húsmentes hétfő zöldségfasírt kelfasírt