Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Benézek a webáruházba

logo_shop_v1_1.jpg

Vissza a főoldalra

ÍZEK BLOGJA

Jó blogból is megárt a sok... Ez nem egy újabb gasztroblog, vagy recepttár, mégcsak nem is életmód tanácsadás; hanem egy kis szubjektív kalandozás az ízek birodalmában.

Ide írhatsz nekünk:

Címkék

90 napos diéta (1) aioli (2) ajándék (1) ajándékötlet (9) alkoholmentes forralt bor (1) alma (1) almából (1) almapektin (3) amerikai palacsinta (1) bacon (2) balzsamecet (3) balzsamecetkrém (1) befőzés (1) belga édesség (1) bemutatkozó (1) bifidusz (1) bodzás (1) bor (1) borecet (6) borlekvár (1) brownie (1) bundás (1) bundás alma (1) bundázott zöldség (1) cake pop (1) camembert (1) cékla (1) cheesecake (1) chili (3) chilis csokimousse (1) chutney (5) cipós leves (1) corn dog (1) csatni (6) cseresznyés pite (1) csicseriborsó (1) csirkeszárny (1) csőben sült (1) csoki (1) csokis (1) csoki házilag (1) csokoládépasztilla (1) csöröge (1) csúsztatott palacsinta (1) cukorbetegeknek (1) desszert (1) dinnyesüti (1) diós kávétorta (1) dip (1) dzsem (1) ebéd és vacsi (1) édesítők (1) egészség (6) egytálétel (3) élőflórás (1) eper (2) eperlekvár (1) eperszörp (1) eritriol (1) étel színe (1) étrend kiegészítők (1) fagyi (1) fagylalt (1) fahéjas-mézes almadzsem (1) fánk (6) fánk eredete (1) farsang (5) farsangi fánk (1) fasírt (1) feltét (1) ferdinánd tekercs (1) foci (1) fogyókúra (2) fokhagymakrémeves (1) föld napja (1) forró csoki (1) francia konyha (2) fűszer (2) gazpacho (1) gomba (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) gratinírozás (1) gyerekeknek (4) gyereknapra (1) gyógyír (1) gyömbéres chilis (1) gyors (3) gyümölcsleves (1) gyümölcsrízs (1) gyümölcsturmix (1) hagymalekvár (2) hal (1) hamburger (1) házi (1) házi túró (1) házi zsemle (1) hidegen sajtolt olaj (1) hortobágyi palacsinta (1) hot dog (1) hummusz (1) húsmentes hétfő (21) húsvét (3) húsvéti maradék (1) IFE (1) ínyenc (3) ital (1) izekblogja (1) ízek blogja (1) joghurt (1) joghurt házilag (1) juharszirup (1) kakaós csiga (1) kapros túrós lepény (1) karácsony (7) kávétorta (1) kefíres lángos (1) kéksajtmártás (1) kelbimbó (3) kelbimbósaláta (1) kelfasírt (1) kelkáposzta (1) kenyérlángos (1) ketchup (1) kezdetek (1) kisdinnye (1) köret (2) környezetvédelem (1) kovászos uborka (1) krémleves (1) krémsajt (1) krumpli (1) kubu (1) kukoricacsíra-olaj (3) kukoricacsíraolaj (2) kurkuma (1) lángos (1) lekvár (13) lekvárfőzés (2) levendula (1) levendulalekvár (1) levendulavirág (1) levendulazselé (1) leves (1) lilahagyma lekvár (1) limonádé (1) linzer (1) macaron alaprecept (1) magyar kultúra napja (1) máj (1) majonéz (2) mákos guba (1) málna (2) málnalekvár (1) maradék (1) mártás (2) medvehagyma (3) medvehagymás (1) meggylekvár (1) mézeskalács (2) miért eszünk fánkot farsangkor (1) mogyorókrém (2) muffin (1) müzliszelet házilag (1) narancslekvár (1) new york sajttorta (1) nutella (2) nutella házilag (1) nyúl (1) olajvaj (1) olasz (1) palacsinta (7) paleo (1) paleolit (1) paleo diéta (1) paleo életmód (1) paradicsomchutney (1) pektin (4) pirított dió (1) pite (1) pizza alaprecept (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) póréhagyma krémleves (1) prebiotikum (1) probiotikum (1) pulykamell (1) quiche (1) recept (62) répalé (1) répatorta (1) ricotta (1) rokfortmártás (1) rokfortos mártás (1) sajtpuffancs (1) sajttorta (2) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack lekvár (1) sárgatúró (1) smoothie (1) sonka (1) sorbet (1) spanyol (1) spárga (1) stevia (14) stevia por (1) sütemény (17) sütés (1) sütés-főzés (1) sütés nélkül (2) sütinyalóka (1) szabolcsi (1) szalagos fánk (1) szalonna (1) szappan (1) száraz dunszt (1) szendvicskrém (3) szépségápolás (2) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színek (1) színpszichológia (1) szőlőmagolaj (18) szőlőmag olaj (1) szorbet (1) szörp (1) szörp házilag (1) szósz (2) szülinapra (1) tahini (1) táplálkozás (1) tárkonyos borecet (1) tavaszi fogyókúra (1) tejberízs (1) tiramisu (1) tojásfehérje (1) tokaji borecet (1) töki pompos (1) tökmagolaj (2) torkos csütörtök (1) torta (1) túrófánk (1) túrógombóc (1) uborka (1) vacsora (1) vadas (1) vajas keksz (1) vajkrém (1) valentin nap (1) webáruház (1) zöldségfasírt (1) zsemle (1) Címkefelhő

Ajándékozzunk mosolyt!

pitch-4.jpg

2013.03.19. 10:45 ÍZEK BLOGJA

Mire jó a szőlőmagolaj, a kukoricacsíra-olaj és a tökmagolaj?

szőlőmagolaj.jpgAz online és a hagyományos boltok polcain, vagy a receptleírásokban egyre többször találkozhatunk különböző típusú, hidegen sajtolt olajokkal (szőlőmagolaj, tökmagolaj, kukoricacsíraolaj, stb.), ám azok felhasználási alternatívái nem mindig egyértelműek a hétköznapi fogyasztó számára. Pedig tudatosan használva, azon kívül, hogy különleges ízvilágot teremtenek ételeinknek, számos gyógyhatásukat élvezhetjük.

Szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj a hidegsajtolásnak köszönhetően rendkívül gazdag többszörösen telített zsírsavakban, különösen magas a linolénsav tartalma. A linolénsav (amely az F-vitamin egyik alkotója, omega-3 zsírsav) az emberi szervezet biokémiai reakcióinak egyik fő „mozgatóeleme”, az immunrendszer megfelelő működésére, az állóképesség javítására, valamint a szív- és érrendszerre,szaporítószervekre és az egészséges idegrendszerre fejti ki pozitív hatásait. Orvostanilag kiemelkedő tulajdonsága, hogy a szőlőmagolaj rendkívül gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban és bioflavionokban. Antioxidáns és reaktív szabadgyök semlegesítő hatása 18,4-szer jobb, mint a C-vitaminé, és 50-szer erősebb, mint az E-vitaminnak. E-vitamin tartalma 8-10 mg/100g, ami magasabb, mint más olajféléknek. Antioxidáns tulajdonságaival védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így csökkentve a rák kialakulásának lehetőségét. Az olaj „nyersen is” könnyen emészthető, jellegzetes zöldes színnel és illattal bír, ami az érett szőlőre emlékeztet. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát; a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintet növeli, míg az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintet csökkenti. 

Szőlőmagolaj receptek és további olvasnivalók ide kattintva

Kukoricacsíra-olaj

A kukoricacsíra-olaj önmagában fogyasztva elsősorban vizelethajtó, gyulladásgátló hatásáról ismert, valamint hólyaghurut, reuma és köszvény kezelésében alkalmazható eredményesen. A hidegsajtolással kinyert kukoricacsíra-olaj olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek növelik a szellemi, testi erőnlétet, roboráló hatással bírnak. Mogyoróhoz hasonló ízének köszönhetően elsősorban dresszingek, mártások, majonéz készítéséhez ideális, de élettani hatásai miatt étrend-kiegészítőként is alkalmazhatjuk. Ilyenkor napi 2  kávéskanállal ajánlatos fogyasztani belőle.

Receptek kukoricacsíraolajjal itt

Tökmagolaj

Bár nemrégiben került a tudatos életmódot követők figyelmének középpontjába, de a népi gyógyászat már nagyon régen használja a tökmagolajat. A hidegen sajtolt tökmagolaj delta-7 fitoszterol és szelén tartalma enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő tüneteit, mint például a gyakori vizelési inger. A benne lévő telítetlen zsírsavak csökkentik az emelkedett koleszterin szintet, előnyösen befolyásolják az agy normális keringését. E és F vitamin tartalmának köszönhetően a várandós kismamáknak is ajánlatos a hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztása; az F-vitamin a magzati idegrendszer fejlődésében játszik főszerepet, míg az E-vitamin a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében nélkülözhetetlen. Étrend kiegészítőként, naponta egy kávéskanállal fogyasztva roboráló csodaszerrel látjuk el szervezetünket, melyet gyerekek, várandós kismamák is nagy biztonsággal alkalmazhatnak. Élelmiszer-alapanyagként felhasználva elsősorban nyersen ajánljuk fogyasztani (pl.: salátához, szendvicskrémbe keverve), de pikáns ízt kölcsönöznek a zöldségekből készült krémleveseknek, vagy akár a főzelékeknek is.

Szólj hozzá!

Címkék: recept étrend kiegészítők tökmagolaj szőlőmagolaj hidegen sajtolt olaj kukoricacsíra-olaj


A bejegyzés trackback címe:

http://izekblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr485144968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.