Vissza a főoldalra

ÍZEK BLOGJA

Jó blogból is megárt a sok... Ez nem egy újabb gasztroblog, vagy recepttár, mégcsak nem is életmód tanácsadás; hanem egy kis szubjektív kalandozás az ízek birodalmában.

Ide írhatsz nekünk:

Címkék

90 napos diéta (1) aioli (2) ajándék (1) ajándékötlet (9) alkoholmentes forralt bor (1) alma (1) almából (1) almapektin (3) amerikai palacsinta (1) bacon (2) balzsamecet (3) balzsamecetkrém (1) befőzés (1) belga édesség (1) bemutatkozó (1) bifidusz (1) bodzás (1) bor (1) borecet (6) borlekvár (1) brownie (1) bundás (1) bundás alma (1) bundázott zöldség (1) cake pop (1) camembert (1) cékla (1) cheesecake (1) chili (3) chilis csokimousse (1) chutney (5) cipós leves (1) corn dog (1) császármorzsa (1) csatni (6) cseresznyés pite (1) csicseriborsó (1) csirkeszárny (1) csőben sült (1) csoki (1) csokis (1) csoki házilag (1) csokoládépasztilla (1) csöröge (1) csúsztatott palacsinta (1) cukorbetegeknek (1) desszert (1) dinnyesüti (1) diós kávétorta (1) dip (1) dzsem (1) ebéd és vacsi (1) édesítők (1) egészség (6) egytálétel (3) élőflórás (1) eper (2) eperlekvár (1) eperszörp (1) eritriol (1) étel színe (1) étrend kiegészítők (1) fagyi (1) fagylalt (1) fahéjas-mézes almadzsem (1) fánk (6) fánk eredete (1) farsang (5) farsangi fánk (1) fasírt (1) feltét (1) ferdinánd tekercs (1) foci (1) fogyókúra (2) fokhagymakrémeves (1) föld napja (1) forró csoki (1) francia konyha (2) fűszer (2) gazpacho (1) gomba (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) gratinírozás (1) gyerekeknek (4) gyereknapra (1) gyógyír (1) gyömbéres chilis (1) gyors (3) gyümölcsleves (1) gyümölcsrízs (1) gyümölcsturmix (1) hagymalekvár (2) hal (1) hamburger (1) házi (1) házi túró (1) házi zsemle (1) hidegen sajtolt olaj (1) hortobágyi palacsinta (1) hot dog (1) hummusz (1) húsmentes hétfő (21) húsvét (3) húsvéti maradék (1) IFE (1) ínyenc (3) ital (1) izekblogja (1) ízek blogja (1) joghurt (1) joghurt házilag (1) juharszirup (1) kakaós csiga (1) kapros túrós lepény (1) karácsony (7) kávétorta (1) kefíres lángos (1) kéksajtmártás (1) kelbimbó (3) kelbimbósaláta (1) kelfasírt (1) kelkáposzta (1) kenyérlángos (1) ketchup (1) kezdetek (1) kisdinnye (1) köret (2) környezetvédelem (1) kovászos uborka (1) krémleves (1) krémsajt (1) krumpli (1) kubu (1) kukoricacsíra-olaj (3) kukoricacsíraolaj (2) kurkuma (1) lángos (1) lekvár (13) lekvárfőzés (2) levendula (1) levendulalekvár (1) levendulavirág (1) levendulazselé (1) leves (1) lilahagyma lekvár (1) limonádé (1) linzer (1) macaron alaprecept (1) magyar kultúra napja (1) máj (1) majonéz (2) mákos guba (1) málna (2) málnalekvár (1) maradék (1) mártás (2) medvehagyma (3) medvehagymás (1) meggylekvár (1) mézeskalács (2) miért eszünk fánkot farsangkor (1) mogyorókrém (2) muffin (1) müzliszelet házilag (1) narancslekvár (1) new york sajttorta (1) nutella (2) nutella házilag (1) nyúl (1) olajvaj (1) olasz (1) palacsinta (7) paleo (1) paleolit (1) paleo diéta (1) paleo életmód (1) paradicsomchutney (1) pektin (4) pirított dió (1) pite (1) pizza alaprecept (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) póréhagyma krémleves (1) prebiotikum (1) probiotikum (1) pulykamell (1) quiche (1) recept (62) répalé (1) répatorta (1) ricotta (1) rokfortmártás (1) rokfortos mártás (1) sajtpuffancs (1) sajttorta (2) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack lekvár (1) sárgatúró (1) smarni (1) smoothie (1) sonka (1) sorbet (1) spanyol (1) spárga (1) stevia (14) stevia por (1) sütemény (17) sütés (1) sütés-főzés (1) sütés nélkül (2) sütinyalóka (1) szabolcsi (1) szalagos fánk (1) szalonna (1) szappan (1) száraz dunszt (1) szendvicskrém (3) szépségápolás (2) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színek (1) színpszichológia (1) szőlőmagolaj (18) szőlőmag olaj (1) szorbet (1) szörp (1) szörp házilag (1) szósz (2) szülinapra (1) tahini (1) táplálkozás (1) tárkonyos borecet (1) tavaszi fogyókúra (1) tejberízs (1) tiramisu (1) tojásfehérje (1) tokaji borecet (1) töki pompos (1) tökmagolaj (2) torkos csütörtök (1) torta (1) túrófánk (1) túrógombóc (1) uborka (1) vacsora (1) vadas (1) vajas keksz (1) vajkrém (1) valentin nap (1) webáruház (1) zöldségfasírt (1) zsemle (1) Címkefelhő

Ajándékozzunk mosolyt!

pitch-4.jpg

2013.01.22. 12:19 ÍZEK BLOGJA

Miért eszünk farsangkor fánkot?

fánk.jpgAlig éltük túl a karácsonyi túlevős időszakot, máris itt a farsang és újabb finomságokat vagyunk „kénytelenek” megkóstolni. Mert, ha farsang, akkor fánk, de tulajdonképpen minek is köszönhetjük ezt a hagyományt?

A fánk készítéséhez és fogyasztásához több hiedelem is kapcsolódik. A Szerémségben a fánknak mágikus erőt tulajdonítottak, úgy tartották, ha a böjti időszak előtt (vagyis farsangkor) fánkot sütnek és fogyasztanak, akkor a legnagyobb tavaszi vihar sem képes elsöpörni a ház tetejét. Régebben a háztűznézés időszaka éppen farsangra esett, és a legényt fánkkal kínálták. A babona szerint, ha egy lány megfelezte a fánkot a fiúval, az egyet jelentett azzal, hogy viszonozza szerelmét. Ez egyébként a szalagos fánk legendája, mivel a fánk közepén végighúzódó szalag a jegygyűrűt jelképezi. Szokás volt a fánkba pénzérmét is rejteni, aminek megtalálója „beköszöntő gazdagságot” remélhetett. Nemcsak a szalagos fánknak van rituáléja; a török eredetű csöröglű, vagy csöröge, rituális ünnepség volt, ahol az apa nyilvánosan fiaként ismerte el gyermekét és csörögefánkkal kínálták a vendégsereget.

A fánk eredetére vonatkozóan több történet is napvilágot látott; az egyik forrás szerint a fánkot egy bécsi pékasszonynak köszönhetjük, akinek kígyózó sor állt a pékműhelye előtt, mindenki a frissen sült kenyér illatára tolakodott előre. A „legenda” szerint türelmetlenségük annyira felbosszantotta a pékasszonyt, hogy az a kenyérnek kelő tészta közepéből kikapott egy darabot és dühében az ingerült várakozók felé hajította. Azonban a dobást (szerencsére) elvétette, a tészta a forró lábasban landolt és pillanatok alatt mennyei fánk született belőle, nevezetesen a Krapfen. A másik story már jobban a farsanghoz kötődik; Maria Antoinette egy álarcosbálban kóstolt fánkot először, mely annyira ízlett neki, hogy gyorsan megszerezte a receptet. Ezt követően a francia királyi udvarban bálok idején mindig fánkot szolgáltak fel. A francia fánkot egyébként Beignet néven ismerjük. A hazai eredet pedig Mátyás idejére nyúlik vissza; hitvese, Beatrix, az itáliai karneválok révén kedvelte meg a fánkot és hozta „divatba” Magyarországon. Sőt, egyesek szerint a fánk az ókori rómaiak történetében is felbukkan, hiszen az ókoriak  a természet közelgő újraéledését ünnepelve kerek, mandulás, fánkszerű édességet majszoltak.

Leánykérés és ókori történelem ide vagy oda, februárban minden a farsang és a fánk körül forog. Nálunk is. Jönnek tehát a megunhatatlan fánkreceptek…

Villámgyors, kelesztés nélküli csöröge recept itt

Túrófánk receptért katt ide

Szalagos fánk recept itt

Szólj hozzá!

Címkék: farsang recept fánk fánk eredete miért eszünk fánkot farsangkor


A bejegyzés trackback címe:

http://izekblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr695034441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.